Masterstudente Anne Terhorst

By maart 28, 2019BTC Student Post, Nieuws

In elke BTC Student Post stellen we een student centraal. Wie, hoe, waarom en wat beweegt studenten van hogescholen en universiteiten tijdens hun stage bij BioTreatCenter?

Dit keer Anne Terhorst, 26 jaar en masterstudente Health Food Innovation Management aan Universiteit Maastricht en werkzaam voor Grassa!

Wie?
“Ik kom uit het Gelderse Zevenaar en woon op kamers in Venlo. De campus van Health Food Innovation Management van Universiteit Maastricht is hier gevestigd. Aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen heb ik Voeding en Diëtiek gestudeerd.”

Maar niet als diëtiste aan de slag?
“Ik vond Voeding en Diëtiek een leuke opleiding maar zag mezelf niet als diëtiste aan de slag gaan. Ik wil liever aan de voorkant betrokken zijn en ervoor zorgen dat er meer gezonde producten in de winkel komen. Niet alleen adviseren maar ook echt in de productontwikkeling betrokken zijn. Daarom ben ik deze master gaan doen.”

Wat spreekt je in deze master aan?
“Ik heb eerst de minor Food Business gedaan. En toen wist ik meteen dat dit iets voor me was. Het is wetenschappelijk maar heeft ook een hele praktische insteek en behelst verschillende aspecten. Gezondheid, consumentengedrag, wetgeving, ondernemerschap en productontwikkeling. Juist die brede combinatie spreekt mij aan.”

Waar wil je uiteindelijk naartoe?
“Ik sta graag in de keuken. Ben altijd aan het experimenteren en neem daarin een stukje duurzaamheid mee. Hoe gaan we om met verspilling? Ik heb bewust naar de mogelijkheden gekeken die de Brightlands Campus Greenport Venlo mij te bieden heeft. Al eerder zag ik een bericht voorbijkomen over de groentenuggets van Grassa!. Dat heb ik meteen in mijn achterhoofd gehouden. Tijdens de Dutch Agri Food Week kwam ik in contact met Ton Voncken, directeur van het Bio Treat Center. Hij introduceerde mij bij Grassa!.”

Waarom Grassa!?
“Het concept van Grassa! spreekt mij heel erg aan. Grassa! kijkt op een andere manier naar de voedselketen. Zij halen eiwitten en vezels uit gras en maken dat geschikt voor de veevoederindustrie en onderzoeken de mogelijkheden voor menselijke consumptie. Daarnaast richten zij zich op de vraag wat we kunnen doen met de reststromen uit de groentenindustrie. Dan ben je bezig met duurzaamheid én reduceren van verspilling. We kunnen wel voorkomen dat er minder voedsel wordt verspild maar het is net zo interessant om beter gebruik te maken van wat we nu al hebben.”

Wat is je opdracht?
“Ik onderzoek wat de mogelijkheden van groentenreststromen zijn voor menselijke consumptie. Wat kunnen we met die vezels en eiwitten doen die we eruit halen? Hoe kunnen we ze toepassen? Als je met een voedingsmiddel of ingrediënt op de markt komt, moet je voldoen aan de voedselwetgeving. Het product moet uiteraard veilig zijn. Maar het kan ook zijn dat een product onder de zogenoemde ‘Novel Food’-regeling valt als het nog nooit gegeten is binnen Europa. In dat geval moet het product middels een applicatieprocedure geautoriseerd worden. Ik ben eerst bezig met een literatuurstudie en later start ik ook met interviews met mensen uit het veld. Daarbij richt ik me vooral op de vraag hoe voedselwetgeving innovatie op het gebied van duurzaamheid beïnvloed. Ik wil iets concreets opleveren. Met welke grondstof kan Grassa! aan de slag?”

Wat zijn je ervaringen met de campus?
“Heel leuk en positief. Je ziet dat het hier letterlijk in ontwikkeling is. Het is gemoedelijk, kleinschalig. We zitten met z’n allen aan tafel. Door die open sfeer leer ik veel mensen kennen. De campus biedt mij als student de mogelijkheid om een breder netwerk op te bouwen.”

Ook interesse in een stageplek of traineefunctie bij het Bio Treat Center?
Neem contact op met Ton Voncken, ton.voncken@biotreatcenter.nl 

Zelf kennismaken met Anne?
Bezoek de campus of kom op dinsdag 9 april naar Connected Event in De Maaspoort in Venlo. Hoe kijken ondernemers, wetenschappers en studenten naar het voedsel van de toekomst? Hoe kunnen zij elkaar versterken en waar liggen de uitdagingen? In een interactief forum word je meegenomen in de wereld van Brightlands Campus Greenport Venlo. Dé plek waar samen gezocht wordt naar de mogelijkheden voor de voeding van morgen.