Interview
In Nederland zijn we kampioen in brokken maken. Diervoederbrokken. We zijn zelfs de beste brokkenmakers in de wereld. De belangrijkste eiwitrijke grondstof, soja, importeren we uit Zuid-Amerika. Door meer eiwitrijke grondstoffen uit Europa en de eigen regio te gebruiken worden we minder afhankelijk en werken we duurzamer. “Het Bio Treat Center kan het gapend gat dichten”. Een gesprek met Trudy van Megen, directeur Feed Design Lab.

“De lijn was vooral ‘het nog beter doen wat we al deden’, maar de mogelijkheid om iets experimenteels te doen was er niet”, vertelt Trudy van Megen. “Feed Design Lab is de proeffabriek waarin we vrij kunnen experimenteren met nieuwe grondstoffen en technieken voor de productie van veevoer. ’Ook een kampioen in brokken maken lukt het niet in zijn eentje’, luidde de gevleugelde uitspraak van een van de oprichters van Feed Design Lab. Voor innovatie is een netwerk van bedrijven nodig die, ook al zijn ze elkaars concurrenten, willen samenwerken. We nemen de aangesloten bedrijven mee in vernieuwingen in de sector. Wat komt er op ze af?”
Innovatiebereidheid
“Wereldwijd neemt de bevolking toe en stijgt de vraag naar voedingsgrondstoffen. Tegelijkertijd zorgt de groeiende welvaart ervoor dat de vraag naar dierlijk eiwit fors toeneemt. Een aantal voedingsstromen die nu in mengvoer verwerkt wordt, zal direct zijn weg vinden in humane voeding. De mengvoerindustrie moet daarom op zoek naar alternatieve grondstoffen. En uit oogpunt van duurzaamheid moeten we op zoek naar grondstoffen uit de eigen regio.
De diervoedersector is een degelijke, stabiele sector. De innovatiebereidheid is, mede door de lage marges, niet erg hoog waardoor echte veranderingen langzaam op gang komen. Feed Design Lab stimuleert innovatie in de mengvoersector. Kunnen we met beter voer tot betere resultaten komen?”
Gapend gat
“Innovatieve startups zijn er zeker maar als een kleine startup tegenover een grote voerproducent staat, is de boodschap ‘Kom maar terug als je 5 trucks per week kunt leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is met soja’. Daar zit nog een groot gapend gat’. En precies daar zie ik nut en noodzaak van het Bio Treat Center. Zij kunnen dat gat dichten. Zij kunnen schetsen waar het in de nabije toekomst naartoe gaat en het noodzakelijke perspectief bieden op grootschaligheid en continue aanvoer.”
Eyeopener
“Het Feed Design Lab kan zelf niet te ver voor de muziek uitlopen, partnerbedrijven moeten wel aangehaakt blijven. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat we innovatie in de keten moeten oppakken, kunnen wij zelf geen ketentraject starten. Het Bio Treat Center kan dat wel. Daarvoor moeten we van de gebaande paden af. Anders worden we aan alle kanten ingehaald. Tijdens een studiereis in San Francisco bezocht ik een presentatie van een voormalig manager van Google. Zij bivakkeerde een tijd in Nederland en zag het in ons land ontwikkelde systeem van de ‘bright box’ waarin sla in lagen geteeld wordt. Ze bouwde een proefbedrijf en had snel de eerste opdracht binnen waarmee ze een groot bedrijf opzette in Dubai waar sla in 11 lagen geteeld kan worden. Weet je wie de opdrachtgever is? Flying Emirates. Een vliegtuigmaatschappij. Dat was een absolute eyeopener voor mij. Flying Emirates bouwt het bedrijf. De telers hebben het vakmanschap om het product te kunnen leveren.”
“Voor de samenwerking tussen Feed Design Lab en Bio Treat Center is het overwinnen van het gat tussen wat nu Feed is en wat innovatieve ontwikkelingen kunnen betekenen van belang. Die ‘gap’ krijgen wij niet alleen gedicht. Samen met het BTC werken we aan het ontwikkelen van nieuwe, lokaal geteelde reststromen zodat ook de beste brokkenmakers business creëren met voer van dichtbij.”

Feed Design Lab
Feed Design Lab is hét onderzoek- en educatiecentrum voor innovatie & verduurzaming in de diervoersector. Ruim 100 gerenommeerde diervoederproducenten en andere bedrijven in de keten in binnen- en buitenland zijn partner van het Feed Design Lab. Nergens in Europa vinden onderzoek, productie van proefvoeders en opleiding in hetzelfde instituut plaats.
Stayerhofweg 25F
5861 EJ Wanssum
Tel +31 (0)6 – 53826611
E-mail contact@feeddesignlab.nl
www.feeddesignlab.nl