Een kleinere footprint?

Ik wil mijn handtekening achterlaten

Richard de la Roy (54 jaar) groeide op in de isolatie. Ruim 25 jaar was hij mede-eigenaar van een groothandel in isolatiematerialen. Zijn roots liggen in de bouw en destijds met veel klanten in de agrarische sector kreeg hij regelmatig de vraag of hij materialen niet ergens anders voor kan inzetten. “Toen heette het nog recycling’, vertelt Richard. “Langzaam ben ik steeds verder het pad op gegaan van verduurzamen, cradle to cradle, upcycling en de ontwikkeling van biobased materialen.”

“De bouwwereld is voor 30% verantwoordelijk voor de CO2 footprint. Gebruiken we daar duurzamere materialen dan maken we echt het verschil. Je moet echt wel van goede huize komen want de bouw is een traditionele wereld. Iedereen wacht af. Wil eerst zekerheid hebben maar dan gebeurt er niets terwijl we wel in actie moeten komen. We hebben een probleem op te lossen op het gebied van grondstoffen.’

“Als Eco-Makelaar laat ik zien welke duurzame gecertificeerde bouwmaterialen er beschikbaar zijn en gaan komen. Dat bedenk ik natuurlijk niet zelf vanachter mijn laptop. Doordat ik in het Bio Treat Center werk, krijg ik veel meer informatie. Natuurlijk kan ik in mijn eentje achterhalen welke trends er spelen maar kom ik er dan ook achter hoe er door iemand anders tegenaan wordt gekeken? Waar zijn andere ondernemers mee bezig en wat kunnen we aan elkaar toevoegen? Kennis willen en durven delen. Dáár zit de waarde van het Bio Treat Center.”

Eco-Makelaar werkt aan ontwikkeling van bouwsysteem met kalkhennepblokken, doet onderzoek naar mogelijkheden met bermgras en werkt samen met 2 andere MKB-bedrijven aan upcycling van kurken. Met als doel nieuwe materialen en concepten samen te stellen, die de CO-2 footprint flink zullen gaan verlagen.

“Vernieuwende kennis komt bij grote bedrijven vandaan. Maar wist je dat er baanbrekende dingen gebeuren achter de gevels van de vele MKB-bedrijven of op de zolder- en achterkamers van jonge ondernemers en ZZP’ers? Wat als we die allemaal samenbrengen?”

“Ben niet bang om vragen te stellen, ventileer je ideeën, vraag om hulp en stel je kwetsbaar op. Alle ondernemers worstelen daarmee. Want hoe doe je dat? Ik doe een oproep aan iedereen. Kom met vragen, ideeën en suggesties. In het Bio Treat Center maken we samen een slag in de verduurzaming van de bouw en misschien staat ook jouw handtekening straks op een duurzaam product.”