GRASSA! “Meerwaarde uit Groen”

Duurzaam en lokaal voedsel voor mens en dier geproduceerd uit gras en groenteresten. Dat is de reden dat Peter van Paridon, algemeen directeur GRASSA!, na een carrière bij grote industriële spelers in de voedsel ingrediënten branche naar deze start-up in Venlo kwam. Als biochemicus met ruime ervaring in innovatie in food en feed heeft hij al veel product ontwikkelingstrajecten geleid. “Van innovatie in de voeding gaat mijn hart sneller kloppen”.

Maar uit gras een duurzaam eiwit produceren voor de diervoedersector?  Dat is weer eens iets heel anders. En ditzelfde gras inzetten bij melkvee die daarmee nog steeds de dezelfde hoeveelheid en kwaliteit melk maken? GRASSA! maakt het waar met slimme, mobiele bioraffinagemachines.

Pionier

“Met raffinagetechnieken kunnen we grondstoffen (zoals eiwitten, vezels, FOS prebioticum en mineralen) uit planten halen en er nieuwe producten van maken”, legt Peter uit. GRASSA! Ontwikkelt de technologie, bouwt de machines en levert de producten aan de mengvoeder industrie of aan de veeteelt sector. Land- en tuinbouwbedrijven, overheden en aanbieders van groene reststromen willen duurzaam ondernemen. Stankoverlast, megastallen, mestfraude. Het maakt dat boeren in een slecht daglicht staan. Met bioraffinage kunnen zij zich op een positieve manier sterker in de maatschappij positioneren. Dat lukt niet zonder slag of stoot. De agrarische sector is een traditionele sector. Ik geloof daarom in de Tesla’s van deze wereld. De auto-industrie veranderde ook niet uit zichzelf. Maar met Tesla als pionier maken ook de oude fabrikanten steeds duurzamere auto’s. Hetzelfde geldt voor de veeteelt, land- en tuinbouw en de mengvoerindustrie. De echte verandering komt van buiten. GRASSA! is misschien wel de Tesla van de landbouw.”

Uithangbord

“De interesse voor raffinagemachines van GRASSA! komt niet alleen uit Nederland, maar uit alle hoeken van de wereld. Samenwerkingen in Ierland, Argentinië en Uganda laten zien dat bioraffinage wereldwijd mogelijkheden biedt. Dat we zelfs in Afrika en Zuid-Amerika actief zijn is fantastisch. Maar we willen zeker ook nationaal, regionaal en lokaal een rol van betekenis spelen. Daarom zijn we gevestigd in het Bio Treat Center. Een verzamelplaats voor vragen en een uithangbord waardoor we in contact komen kunnen met potentiële klanten. Via het Bio Treat Center laten we zien dat we een belangrijke schakel zijn in de circulaire economie. We kunnen met dezelfde hoeveelheid gewassen meer monden voeden. Niet alleen die van koeien, maar ook kippen, varkens, paarden en mensen. Met onze machines dragen we bij aan de opwaardering van groene grondstoffen en aan een robuuster inkomen voor de agrarische sector.”