Transitieketen

De groentenugget

Samen met Dalco en Proverka ontwikkelt GRASSA! de eiwitrijke GroenteNugget voor de mens. In juni 2017 won de nugget de New Food Challenge van het Ministerie van Economische Zaken. De prijs is voor het haalbaarheidsonderzoek naar het gebruiken van geraffineerde groentereststromen in groentenuggets voor de mens: een voorbeeld hoe eiwitconcentraat uit gras en groenten ingezet kan worden voor hoogwaardige voeding.

Haalbaarheidsonderzoek

Waar kipnuggets doorgaans bestaan uit ca. 50-70 % kippenrestvlees, 20-40 % specerijen/zetmeel/water en 10% paneermiddel wil GRASSA! in samenwerking met andere partijen een keten ontwikkelen waarin GroenteNuggets geproduceerd en vermarkt worden, waarbij de 50-70% kippenrestvlees vervangen wordt door het eiwit-halffabricaat van GRASSA!. Samen met Proverka en Dalco onderzoekt GRASSA! momenteel de mogelijkheden voor het op de markt brengen van de GroenteNugget. Het doel van dit project is om te onderzoeken of er een keten opgezet kan worden voor de productie van de nuggets. De volgende keten wordt onderzocht: 

  1. Verzamelen van groentereststromen
  2. Productie van een eiwit-halffabricaat uit groentereststromen
  3. Productie van de GroenteNuggets o.b.v. eiwit halffabricaat van GRASSA!
  4. Marketing en verkoop van de GroenteNuggets

Het proces van GRASSA! in beeld

Project info

Project

De groentenugget

Doel

Opzetten keten voor de productie van groentenuggets

Projectpartners

Bio Treat Center
Grassa
Dalco
Proverka

Contactpersoon BTC

Patrick Lemmens
patrick.lemmens@biotreatcenter.nl
+31 6 2269 32 73