Transitieketen

Egga Food

Aanleiding

Egga Food is specialist in koken, pellen en verven van eieren en behoort tot een van de grootste eierverwerkende bedrijven van Europa. Zij generen wekelijks 25 ton aan eierschalen als reststroom. De eierschaal bestaat uit een kalklaag (de schaal) en een eiervliesmembraan. Dit vliesje bevat hoogwaardige inhoudsstoffen met nutritionele en farmacologische waarde. Omdat deze reststroom nu wordt afgezet als bodemverbeteraar en Egga Food een bijdrage wil leveren aan de circulaire economie, is dit project gestart met als doel meerwaarde te halen uit eivlies. Kostprijsverlaging was voor Egga Food geen item.

Het proces

Omdat het eivlies, ook wel ei-membraan (eggbrane) genoemd, hoogwaardige inhoudsstoffen bevat met nutritionele en farmacologische waard. Was dit voor Egga Food aanleiding om in samenwerking met het BTC de mogelijkheden voor het verwaarden van dit eivlies te onderzoeken. Het onderzoek richt zich daarbij op de toepassing van het gedenatureerde eivlies maar ook op de winning van het eivlies uit eierschalen.

Tijdens de literatuurstudie bleek dat het eivlies een aantal unieke eigenschappen bevat zoals; een antimicrobiële en daarmee een ontstekingsremmende werking en ook ademende eigenschappen. Daarmee zou het geschikt zijn als wondverzorgingsmiddel. Echter door het kookproces denatureert het eiwit en gaan deze eigenschappen verloren.  Door het collageen in het eivlies zou het ook toegepast kunnen worden als ingrediënt in voedingsmiddelen. Collageen is ruimschoots uit andere goedkopere bronnen beschikbaar en daarom ook geen interessant optie is.

Het is echter wel mogelijk om eiervliesmembranen te verwaarden op basis van de nutritionele samenstelling. De eiwitten bevatten een goede samenstelling aan aminozuren die met name in de sportvoedingsmarkt interessant kunnen zijn. Hierbij wordt het eivliesmembraan verwerkt in voedingssupplementen. Ook is er een kleine markt voor eivlies in de cosmetica.

De technologie om eivliezen uit de eierschalen te winnen is niet ingewikkeld. De uitdaging ligt in het toepasbaar maken van eiervliesmembranen o.a. voor het behouden van de oplosbaarheid  en het houdbaar maken. Er zijn wereldwijd enkele gepatenteerde processen op de markt. Er is contact geweest met de techniek leveranciers. In de meeste gevallen is duidelijk aangegeven dat deze techniek niet beschikbaar was voor derden omdat de markt voor eivlies al verzadigd is.

Conclusie

  • Er is een belangrijk verschil in de toepassingsmogelijkheden voor vers eivlies en dat van gekookte eieren.
  • De toepassing van gekookt eiervliesmembranen is beperkt en de markt is erg klein.
  • Er is technologie voor het winnen van eiervliesmembranen beschikbaar. Echter zijn deze niet vrij beschikbaar (gepatenteerd) en is er geen basis voor samenwerking.

Een ander project welke Bio Treat Center met EggaFood heeft uitgevoerd is het verwaarden van eierschalen.

Project info

Project

Egga Food

Doel

Meerwaarde halen uit eivlies.

Looptijd

Najaar 2018 – Voorjaar 2020

Projectpartners

Egga Food
Bio Treat Center

Project-eigenaar

Egga Food

Contactpersoon BTC

Ben Rooijackers
ben.rooijackers@biotreatcenter.nl
+31 6 5794 86 81