Transitieketen
Natuurlijk groen als grondstof
Met het Interreg-project ‘GrasGoed – Natuurlijk Groen als Grondstof’ geven natuurbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen in de grensregio Vlaanderen en Nederland de resten van natuurbeheer een tweede leven.
Bij het beheer van natte gebieden (bijvoorbeeld rietland, natte graslanden, vochtige heide) wordt het maaisel vaak niet of beperkt benut. Jammer, want daar komen jaarlijks duizenden tonnen maaisel vrij. Niet alleen is het logistiek moeilijk om het maaisel uit de gebieden te verwijderen, ook maaisel storten is een dure aangelegenheid. Dit project wil die problemen oplossen door maai-, transport- en verwerkingsmachines te verbeteren, nieuwe producten te ontwikkelen en een afzetmarkt te creëren.
‘GrasGoed – Natuurlijk Groen als Grondstof’ brengt zo duurzame ketens van aanbod, inzameling, verwerking en afzet tot stand. De focus ligt hierbij op drie natuurgebieden in de grensregio met name Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, Altena-Biesbosch- Vlijmens Ven en Dommeldal-Vallei van de Zwarte Beek.
Project info
Project
Natuurlijk groen als grondstof
Doel
Geef resten van natuurbeheer een tweede leven
Projectpartners
Bio Treat Center
Grassa
Natuurpunt
Inverde
Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide
Vandervelden Algemene bosbouw
Agricon
Vereniging Natuurmonumenten
Stichting het Noord-Brabants Landschap
Stichting Avans Hogeschool
Verschoor Groen en Recreatie
NewFoss
MillVision
Contactpersoon BTC
Patrick Lemmens
patrick.lemmens@biotreatcenter.nl
+31 6 2269 32 73