Transitieketen

paRADIJSje

Radijs

Radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) is een groente die behoort tot de familie van de Crucifeare oftewel Brassicaceae (kruisbloemfamilie).

Aanleiding

Bij de teelt van radijs ontstaan enkele reststromen o.a. blad en ongeschikte knollen (3de keus). Deze reststromen blijven nu onbenut. Zonde vinden Willem-Jan en Bart Bakker, want de radijs is een gezonde groente. Vanuit hun VOF Raphanos gaan zij daarom op zoek naar alternatieve verwaardingsroutes voor radijs(reststromen).

Ambitie

De ambitie van Raphanos is om op basis van de inhoudsstoffen in de radijs alle mogelijke toepassingen van de plant in kaart te brengen en te analyseren om vervolgens alternatieve verwaardingsroutes op te zetten. Kennis van de inhoudsstoffen van radijs is belangrijk: ‘’je moet eerst weten wat erin zit, voordat je kunt bepalen wat je er mee kan’’, aldus Raphanos. Het doel is om een business case te ontwikkelen waarin nieuwe producten en concepten op basis van radijs in de markt gezet kunnen worden.

Het project

Raphanos heeft daarom in samenwerking met het BTC het project ‘’Het PaRADIJSje’’ opgezet waarin gezocht wordt naar een alternatieve winstgevende en duurzame verwaardingsroute van de radijsplant (knol, blad). De basis hiervoor vormt een uitgebreid onderzoek naar de inhoudsstoffen van radijs en toepassingsmogelijkheden daarvan. Hierbij wordt gekeken naar diverse marktapplicaties als cosmetica, voeding, supplementen, diervoeder en groene chemie. Het project loopt van de zomer 2019 tot de zomer 2021. De verwachting is dat in medio 2021 de eerste producten op basis van (inhoudsstoffen uit) radijs in de markt worden gezet.

Project info

Project

paRADIJSje

Doel

Duurzame verwaardingsroute van de radijsplant ontwikkelen

Looptijd

Zomer 2019 – Zomer 2021

Projectpartners

VOF Raphanos
Bio Treat Center

Contactpersoon BTC

Anne Terhost
anne.terhorst@biotreatcenter.nl