Transitieketen

Studenten onderzoeken toepassingen composiet van bermgras

Bermgras. Het staat overal langs de weg. Een paar keer per jaar wordt het gemaaid, vervolgens gebaald of ingekuild en daarna gecomposteerd of verbrand. Het is een laagwaardig product waar meer potentie in zit. Jaarlijks is er een half miljoen ton bermgras ‘over’.
Ingenia, Attero en Eco-Makelaar willen bermgras opwaarderen. Drie studenten van HAS Hogeschool onderzoeken welke toepassingen er voor de weg-, bouw-, of watersector mogelijk zijn met een biobased composiet van bermgras.

Bloempot van bermgras

Een composiet is een materiaal dat meestal uit verschillende vezelversterkte kunsstoffen bestaat. Soms bestaat composiet deels uit natuurlijke materialen, zoals spaanplaat dat gemaakt is van houtsnippers en een lijm- of bindmiddel. Dit is ook mogelijk met bermgras. Een voorbeeld van een product dat je van composiet met bermgras kunt maken is een bloempot.
De studenten onderzoeken de beste manier om een biobased composiet te maken van bermgras. De bedoeling is om een product te ontwikkelen dat grootschalig ingezet kan worden zodat minimaal 100.000 ton bermgras per jaar verwerkt kan worden.
Het onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Project info

Project

Onderzoek composiet bermgras

Doel

Onderzoek naar toepassingen voor composiet van bermgras.

Looptijd

Projectpartners

Ingenia
Attero
Eco-Makelaar
HAS Hogeschool
Bio Treat Center

Project-eigenaar

Eco-Makelaar

Contactpersoon BTC

Patrick Lemmens
patrick.lemmens@biotreatcenter.nl
+31 6 2269 32 73

Contactpersoon Eco-Makelaar

Richard de la Roy
info@eco-makelaar.eu
+31 6 2394 89 28