Roger Rassin in BTC Student Post

By september 10, 2019BTC Student Post, Nieuws

In elke BTC Student Post stellen we een student centraal. Dit keer Roger Rassin werkzaam bij Rabobank Nederland en voor zijn studie aan HAS Hogeschool bezig met een afstudeerscriptie bij het BTC. “Ik leer ondernemers rekenen met biomassa”.

“Ik ben 22 jaar werkzaam bij de Rabobank waarvan 20 jaar bij lokale Rabobanken in onder andere Sittard. Sinds twee jaar werk ik bij Rabobank Nederland op de afdeling Operations Bijzonder Beheer. In 2016 ben ik begonnen aan de deelstudie agrarische bedrijfskunde aan de HAS Hogeschool in Den Bosch.

Elke dinsdag of donderdag volgde ik van 15.00 uur tot 21.00 uur lessen en besteedde ongeveer 15 uur per week aan zelfstudie. Dat is pittig naast een fulltime baan en een gezin. Nu ben ik bezig met mijn afstudeerscriptie. Ik zocht een opdracht op het gebied van financieel management en plaatste een post op LinkedIn. Zo kwam ik in contact met het Bio Treat Center. Het klikte direct.”

Hoe luidt je opdracht?
‘Hoe kan het BTC met behulp van een rekenmodel inzicht krijgen in de financiële resultaten van nieuwe en bestaande business cases per plantaardige biomassa grondstof?‘
Van biomassa wist ik weinig. Ik heb me eerst moeten inlezen. Met name om de processen inzichtelijk te krijgen. Welke stappen doorloop je? Welke machines heb je voor welke bewerking van biomassa nodig? Welke investeringen zijn nodig? Wat zijn de arbeidskosten? Hoe hoog is het energieverbruik? Om er maar een aantal te noemen. Die informatie heb ik verzameld door literatuuronderzoek en vul ik aan met informatie uit de praktijk. De bedoeling is dat een ondernemer met een biomassa businesscase (bijvoorbeeld op basis van reststromen van rabarber of radijs) een blanco rekenmodel krijgt, waarin hij een aantal variabelen invult en er dan een kostprijs mee berekend.

Wat is een echte eyeopener?
“Ondernemers zitten vaak vol ideeën maar veel is nog natte vingerwerk. Het BTC wil ondernemers de tools geven om de haalbaarheid van hun biomassa businesscase te toetsen. Het voordeel van het rekenmodel is dat je aan knoppen kunt draaien. Waarop heb ik invloed? Hoe kan ik mijn kostprijs laag houden? Dat is van belang om echt zicht te krijgen in het financiële plaatje. Het was voor mij een eyeopener om te zien dat er voor het gebruik van biomassa een voor- en nabewerking nodig is. Biomassa als ruwe grondstof is niet bruikbaar. En ik dacht bij biomassa alleen aan brandstof. Maar het gaat niet alleen om energie. Het gaat ook om biomassa voor materialen, bodem, voeding, chemie en natuurlijke inhoudsstoffen. Het BTC legt de focus op de toepassing van hoogwaardige biomassa. Met het rekenmodel kan het BTC ondernemers laten rekenen aan hun droom van een haalbare businesscase met biomassa”.

Ook interesse in een stageplek of traineefunctie bij het Bio Treat Center?
Neem contact op met Ton Voncken, ton.voncken@biotreatcenter.nl