Eerste spoelproef champost geslaagd

By april 30, 2019Nieuws

Hofmans Horst in Milsbeek heeft enkele proeven uitgevoerd om champost te spoelen met apparatuur die normaliter groente, bloembollen en aardappelen reinigt. Hoewel nog niet alle onderzoeksgegevens binnen zijn, is de proef geslaagd. “Naast het verlagen van het zoutgehalte is er zand uit de champost gewassen en werden de resten dekaarde net als het fijne organische materiaal in de spoelproef goed afgescheiden”, vertelt Ben Rooijackers. “Er blijft een mooie, vezelachtige biomassa over. Deze onderzoeken we en verwerken we tot een ligninehoudend poeder.”

Zodra alle proefresultaten bekend zijn wordt bekeken of er een vervolg komt. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar het afvangen van de uitgespoelde materialen en het zuiveren (ontzouten) van de spoelvloeistof om deze geschikt te maken voor hergebruik als spoelwater in het proces zelf.

Champost is een gewilde organische meststof voor de landbouw en de groente- en fruitteelt. De afgewerkte voedingsbodem na de oogst van champignons is het hele jaar beschikbaar, heeft een constante samenstelling en bevat specifieke eigenschappen die het bij uitstek geschikt maken om te verwerken tot een biobased grondstof. Er zijn mogelijkheden om de lignine uit champost om te zetten naar chemische grondstoffen van waaruit bijvoorbeeld kunststof materialen genaakt kunnen worden. Maar ook een toepassing als veenvervanger in tuinaarde en potgrond behoort toe de mogelijkheden. Het spoelen van champost is een eerste stap naar verwaarding.

Meer informatie?
Ben Rooijackers, ben.rooijackers@biotreatcenter.nl, 06-57 94 86 81
www.hofmanshorst.nl