Studenten glashelder over kansen graswol

By juli 18, 2019Nieuws

Graswol is een serieus alternatief als duurzaam isolatiemateriaal. Daarover zijn vijf Fontysstudenten die voor hun minor Circulaire Economie een onderzoek deden, het roerend eens. “We hebben een LCA-analyse gemaakt”, legt Sam van Leeuwen namens de studenten uit. “Met de Life Cycle Analysis berekenen we het aantal kilogram CO2-uitstoot per vierkante meter. Hoewel we als studenten het niet 100% inzichtelijk kunnen maken blijkt uit onze berekeningen hoe duurzaam graswol is ten opzichte van bestaande isolatiematerialen zoals steen- en glaswol. Graswol is een biobased product dat absoluut meer aandacht verdient in de bouw. Met ons onderzoek hopen we daar een flinke steen aan bij te dragen.”

Enthousiast
“Ik ben enthousiast over de wijze waarop de studenten dit hebben aangepakt”, vertelt Patrick Lemmens, innovatiemanager Bio Treat Center en opdrachtgever van het onderzoek. “De resultaten geven NewFoss, de ontwikkelaar van het biobased graswol, richting in de verdere ontwikkeling van het product. Zoals het verbeteren van de brandveiligheid en het creëren van een doordachte marktintroductie.”

Ministage
“Het was voor ons allemaal het eerste intensieve traject samen met een bedrijf”, vertelt Sam. “Een ministage eigenlijk en daardoor heel leerzaam”. De vervolgopdracht voor een mogelijke nieuwe groep studenten weet Sam ook al. “NewFoss opent in België een fabriek omdat ze daar makkelijker aan gras komen. Waarom is dat? Hoe werkt België anders dan Nederland? Het uitzoeken van die verschillen kan veel nuttige informatie opleveren.”