Tomatenstengels in je kantoormeubilair?

By januari 27, 2020Nieuws

SeaCore gaat samen met het Bio Treat Center (BTC) op zoek naar geschikte ‘agrovezels’. Tomatenstengels, paprika- en maïsresten in je kantoormeubilair? Als het aan SeaCore Panels en Bio Treat Center ligt wel. SeaCore Panels produceert ECOR®-panelen. “Groene plaatmaterialen die lijken op MDF of spaanplaat maar volledig vrij van chemicaliën”, vertelt Paul Heldens, Managing Director SeaCore Panels. “Wij persen plaatmateriaal uit reststromen van cellulose en vezels. Wat voor de een afval is, is voor ons een grondstof. Wij spreken dan ook liever van reststromen. We doen dat nu vooral op basis van oud papier en papierresidu maar wij kunnen in principe alle cellulosehoudende reststromen verwerken. Het Bio Treat Center (BTC) is voor ons de brug naar de primaire sector. Van welke ‘agrovezels’ kunnen wij gebruik maken?”

“Samen met het BTC gaat SeaCore de kansen verkennen en de verbinding maken tussen eventueel geschikte reststromen en de toepassing in de fabriek”, vervolgt Paul Heldens. ”De eerste stap is een gezamenlijke ketenaanpak waarin we meerdere biomassastromen gaan testen. Daaraan koppelen we ook een doorrekening van de businesscase waarbij het economisch en technisch belang van alle schakels in de keten prioriteit is.” “Voor de primaire sector biedt dit mogelijk een belangrijke kans om laagwaardige reststromen te verwaarden naar hoogwaardige en duurzame producten”, zegt Patrick Lemmens, programmamanager Bio Treat Center.

Future proof

ECOR® werkt sinds 2017 samen met DSM-Niaga aan ‘groene’ oplossingen voor de meubelindustrie. Ze hebben vlakke panelen op basis van cellulose ontwikkeld die schuimbord, vezelplaat of MDF kunnen vervangen en geen lijm bevatten. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe planken volledig geschikt zijn voor hergebruik. Volgens de bedrijven, die zich baseren op cijfers van adviesbureau Eunomia, is dat hard nodig. “In de EU wordt elk jaar 10 miljoen ton aan meubels afgedankt”, verduidelijkt Paul Heldens. “Het merendeel belandt op de vuilstort of in de brandingsoven. Om producten ‘future proof’ te maken moeten alle betrokken partijen samenwerken. Daarom helpt BTC ons in die ketenaanpak.”

SeaCore laat zien dat circulair ondernemen geen rariteit is of iets van de verre toekomst maar een aantoonbaar duurzaam businessmodel. Dat maakt SeaCore een belangrijke partner in het BTC-netwerk”, zegt Patrick Lemmens.