We hebben veel te danken aan de fossiele tak van biomassa. De laatste 100 jaar hebben we een geweldige welvaart opgebouwd door gebruik te maken van fossiele grondstoffen, onder andere voor energie en materialen. Het heeft ook bijgedragen aan toegang tot kwalitatief goede en betaalbare voeding.

Inmiddels zijn we er ook achter dat hier een keerzijde aan zit. De draagkracht van onze aarde staat behoorlijk onder druk en daarom is een transitie nodig: een overgang naar een systeem dat past bij de draagkracht van onze planeet. In dat systeem moeten we stoppen met het massale verbruik van fossiele grondstoffen zoals veen, steenkool, aardolie en aardgas. Dat vergt lef, moed en bovenal actie.

Een overstap naar een meer duurzaam kringloopsysteem is noodzakelijk. Daarin zijn biomassa en daarvan afgeleide hernieuwbare biogrondstoffen onmisbaar. Ze zijn essentieel voor de transitie naar een CO2-neutrale en bio-circulaire economie. Deze transitie staat nog in de kinderschoenen, terwijl het besef dat het anders moet er al behoorlijk wat jaren is.

In de komende tien artikelen delen we inzichten en leerervaringen die kunnen bijdragen aan het versnellen van de transitie.