Het realiseren van een nieuwe biobased business case is lastig, vooral als er eigenlijk nog geen markt is. Ondernemers staan dan ook voor de opgave om in een keer op alle schakels in de keten zaken voor elkaar te krijgen. Het omgooien van de huidige business case gaat niet zomaar. Ondernemers moeten daarvoor als het ware vanuit de kelder op zolder springen.

Om toch die verandering teweeg te brengen moeten we het verdienmodel van de ondernemer als het belangrijkste uitgangspunt nemen. Perspectief op een verdienmodel zet mensen in beweging. Voor het rond krijgen van dat verdienmodel – zeker in een niet-doorontwikkelde markt – is het van belang om kennis te delen. Dit is nodig om in een later stadium te kunnen vermenigvuldigen. Daarvoor moet de ondernemer wel het vertrouwen hebben dat de innovatie omgeving goed omgaat met zijn belang. We hebben het in de praktijk gezien: alleen dan is er een basis om te delen. Zonder vertrouwd delen van kennis is er geen ontwikkeling mogelijk.

Een goede samenwerking opzetten is echter niet vanzelfsprekend, zeker niet wanneer compleet nieuwe ketens met nieuwe spelers uit verschillende sectoren moet worden opgezet. Het blijft mensenwerk. Mensen moet aan elkaar wennen, qua karakter een beetje bij elkaar passen, belangen delen en de tijd nemen om elkaar te leren vertrouwen.