Workshop Breathaplasta ademt duurzaamheid

By november 13, 2018Nieuws, Uncategorized

Op woensdag 31 oktober vond op de Brightlands Campus Greenport Venlo een workshop plaats rondom het organische pleisterwerk Breathaplasta. “De bouwwereld is voor 30% verantwoordelijk voor de CO2 footprint. Met duurzamere materialen zoals Breathaplasta maken we echt een verschil”, zegt Richard de La Roy van Eco-Makelaar en initiatiefnemer van de bijeenkomst.

De bedenker van Breathaplasta, Tom Robinson van Adaptavate, deed uit de doeken wat de meerwaarde van het organische pleisterwerk is. Breathaplasta absorbeert en desorbeert het vocht in de atmosfeer en verbetert de thermische prestaties. Het vermindert het risico op condensatie en schimmel en beperkt het warmteverlies.”

Dat Breathaplasta eenvoudig te verwerken is door stucadoors en afbouwers werd duidelijk in het BTC-Lab, de werkplaats van het BTC. Op verschillende ondergronden bracht Tristan Lammerts van Bueren, van LVB Stukadoors,  Breathaplasta aan. Aan verwerkers en leveranciers van isolatieplaten legde hij uit waarop zij moeten letten bij het aanbrengen van Breathaplasta.

Namens het Bio Treat Center (BTC) nam Patrick Lemmens de honneurs waar.  Hij vertelde alle ins en outs over de activiteiten van het BTC. Wat is er allemaal mogelijk met biomassa? En wat is het belang van ketensamenwerking bij het succesvol op de markt brengen van nieuwe materialen?  Jörn Behage, wees op het belang van upcycling bij het ontwerp van nieuwe materialen. Daarbij moet altijd de insteek zijn hoe het materiaal kan worden teruggewonnen voor hergebruik. Onder de naam ‘Enough, but better’, werkt Jörn Behage aan de ontwikkeling van een biobased grondstof voor interieur producten waarmee hij in 2019 op de mark komt.

Richard de la Roy van Eco-Makelaar is een van de leden van het eerste uur van het Bio Treat Center. Hij laat zien welke duurzame gecertificeerde bouwmaterialen er beschikbaar zijn en komen. Zelf werkt Eco-Makelaar onder andere aan de ontwikkeling van bouwsystemen met kalkhennepblokken, een biobased composiet uit bermgras en upcycling van kurken.